De 1e BijenBlij nieuwsbrief

Bij en Blij, Het leeft wel onder de Hilversummers blijkt, ben ik blij om, zelfs wel beetje trots op jullie.

Echt enorm veel aanmeldingen dat ik de laatste dagen bezig ben geweest om een manier te vinden om jullie allemaal netjes en correct te informeren, Het is nu in de vorm van een nieuwsbrief geworden.

Dus bij deze: DE 1e BijenBlij nieuwsbrief.

Vooraf 1 minuutje genieten van de plank op onze bijenkast nr:1


https://bijenblij.noorderlicht.today/minuutje-genieten/

Eerst enkele zaken die ik recht wil trekken:

1) Bij en Blij is initiatief van Stichting Noorderlicht aan de korte Noorderweg in Hilversum. De actie is opgezet zonder medeweten van de gemeente, excuses als ik daar een verkeerde indruk gewekt heb met het plaatsen van de informatie van de Buurt Coördinatoren, Dit was bedoelt om de lijnen kort te krijgen, doch achteraf begreep ik dat dit ook anders gelezen kon worden.
2) Ik ben voorstander van inheemse planten tbv ondersteuning van de bijen, ook ik vindt belangrijk dat dit wordt meegewogen. Ik ben geïnformeerd dat de bijenmix die ik hier heb staan, de Tublinger TG-4 bienenschmaus misschung niet helemaal 100% Nederlands inheems is, ook hier mijn excuses. De bijenmix die ik hier heb staan wordt gebruikt op akkers om periodes te overbruggen, niet alle bloemen die er in zitten zijn waardevol voor de inheemse soorten. Wel ben ik er van overtuigd dat deze de bijen veel meer helpt dan 100% exoten. Ikzelf heb deze wel in mijn tuin staan en zie daar wel op gevlogen worden(ik heb thuis bijenkasten), en druk bezocht worden door insecten, maar het is niet helemaal 100% inheems. Ik ben in overleg met een bioloog om te kijken of ik nog op korte termijn een meer inheemse mix kan realiseren, of dat voor uitgifte lukt is nog onduidelijk, mede door deze onzekerheid heb ik de mailing iets later verstuurd.
3) Van belang is dat er 3 gebieden worden gedefinieerd waar gezaaid kan en mag worden, en waar niet:
A) Eigen grond(tuin, balkon etc) daar mag je zelf beslissen wat je voor een planten hebt, zaait of anderszins.
B) Binnenstedelijke openbare ruimte, hier is de gemeente verantwoordelijk voor. Deze heeft positief gereageerd op dit initiatief, daar schrijf ik straks meer over. Hier kan je niet zomaar zaaien of planten.
C) Buitenstedelijke openbare ruimte, (hei bermen, weilanden etc) daar is het verboden zomaar te gaan zaaien. Hier zit vaak een beheersplan op wat over langere termijn kijkt, ook al is dat niet altijd even duidelijk. Het verstoren middels andere zaailingen kan ernstige gevolgen hebben voor oa de bij en andere insecten.

Over naar de leuke dingen, zoals vermeld, er is door mij gesprek geweest met de Buurt Coördinatoren, zij zijn bereid om de vragen aangaande de initiatieven in binnenstedelijk openbaar groen te beantwoorden, vragen kunnen jullie e-mailen naar buurten@hilversum.nl. Zij gaan dan de initiatieven dan verbinden met de afdelingen in de Gemeente. Dit waardeer ik erg en ben blij dat zij openstaan om dit goed op te lossen, dus iedereen die mij het verzoek heeft gedaan voor zaaigoed om in binnenstedelijke openbare ruimtes te gaan zaaien ook even contact met buurten@hilversum.nl opnemen. Indien ik meer weet uit de gesprekken met de gemeente zal ik dit in de blogs of via de nieuwsbrief vermelden.
De vraag van de BuCo’s was wel indien de wens is binnenstedelijk openbaar groen in te zaaien op korte termijn de BuCo’s te benaderen zodat alle vragen verzameld kunnen worden en zo snel als mogelijk kunnen worden behandeld, top voorstel van de BuCo’s. mijn dank daarvoor.

Maaibeleid is in het ondersteunen van de bijen en insecten een heel belangrijke bijdrage, een van de meest voorkomende frustraties bij mij iniedergeval is dat net als de bermen gaan bloeien dat deze kort worden afgemaaid. Pff echt kan ik best chagrijnig over worden.
Hierover heb ik ook gesproken de laatste dagen met mensen die hier mee bezig zijn, Goed nieuws voor Hilversum, dit ligt onderwerp is al onder de aandacht van de Gemeente. Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan aanpassingen in het maaibeleid. Het is alleen nog niet zichtbaar en komt mede door afspraken met het bedrijf dat de groenvoorzieningen onderhoudt. Als ik het goed onthouden heb is over maaien een 5 jarige afspraak gemaakt in 2017 en zou 2022 deze open zijn voor aanpassingen in maaibeleid. In 2018 is er binnen de gemeente begonnen met bewustwording inzake de verantwoording naar de bijtjes en natuur. Helaas door deze omstandigheid nog niet veranderd. Ik hoop dat daar snel verandering in komt.
Zelf zie ik het iets anders dan de gemeente, namelijk, de gemeente heeft betaal afspraak met groenbedrijf voor 5 jaar, groenbedrijf heeft leveringsverplichting voor diezelfde periode. Als de gemeente die betaalverplichting in stand houdt kan de leveringsverplichting toch worden aangepast lijkt mij. Ik kan mij niet voorstellen dat een bedrijf wat gelijk betaald blijft voor minder werk moeilijk gaat doen. Mijn inziens kan derhalve dit jaar 2021 al meer met gevoel voor natuur maaibeheer worden uitgevoerd. Kwestie van even aan de goede touwtjes trekken.
Het zou goed zijn als jullie de gemeente vragen het maaibeheer aan te passen al in dit jaar.

www.wildetuinplanten.com

Wat ik ook fijn vond afgelopen week is het gesprek met Martin, Martin is van www.wildetuinplanten.com uit Kortenhoef en betrokken bij de diverse adviezen in Hilversum. Martin is groot voorstander van biodiversiteit en veel dieper geïnformeerd dan ik. Het is voor nu een te lang verhaal geworden om even in deze mailing te zetten. Ik hoop dat Martin tijd vindt om zelf binnenkort hier een stukje over te schrijven op mijn pagina.
Wat leuk is om eens te bekijken is naast zijn website bij Kas&Co, waar Martin wilde planten kweekt voor biodiversiteit. Planten die ingezet kunnen worden in bv actie steenbreek, maar ook prima als invulling voor binnenstedelijk openbaar. Martin kweekt niet commercieel, hij wil graag bijdrage aan de biodiversiteit en kennis overdragen. Planten bied hij dan ook vaak tegen kostprijs aan.
Martin heeft mij ook op weg geholpen beter passende zadenmix voor inheemse ondersteuning te gaan regelen, het is alleen overal vreselijk druk met zaaiseizoen op komst. Ik doe mijn best en anders komt deze betere mix zeker op de agenda bij vervolg op deze actie.

Inheems betekend “van nature voorkomend”. Wat vaak onderbelicht is. In deze zijn dit de wilde planten die vaak als onkruid aangeduid worden. Dit zijn vaak wel de planten die de inheemse bijen en insecten nodig hebben. Wil je bijdragen aan een gezonder Bijenbestand is een stuk van je tuin gewoon door onkruid te laten begroeien. Naast een enorme bijdrage die dit eigenlijk zonder kosten oplevert is het plezier om te zien wat deze bijdragen aan de solitaire bijen en hommeltjes, gewoon prachtig om te zien. Naast ondersteuning van de biodiversiteit zijn vele “onkruiden” ook nog eens heel gezond.
Heel leuk om te zien is op een van mijn andere websites de blog: https://hilversumcomposteert.nl/humisme-alle-kleine-beestjes-helpen/

Wist je bijvoorbeeld dat brandnetel, ja die stekelige planten, heel gezond zijn!
Kijk brandnetel heeft:
3x meer eiwitten dan spinazie
5 keer meer calcium dan spinazie
13x meer ijzer dan Chinese kool
25x meer vitamine C dan groene salade
105x meer bètacaroteen dan kool
En al deze voedingsmiddelen kunnen gemakkelijk worden vervangen door brandnetel.
Met deze leuke plant haal je meteen een groente kruidenthee tuin aan huis.
De brandnetel heeft wel een prikkelend karakter, kijk op mijn facebookpost hoe je vriendjes kan worden met brandnetel: https://www.facebook.com/1440889577/videos/10216830488781456/

Vriendjes worden met brandnetel

Als jullie dat leuk vinden wil ik de komende maanden wel vaker iets meer vertellen over “onkruiden” die meer kunnen bijdragen dan alleen compost. Laat me maar weten. In ons urban farming kantoortje bij Stichting Noorderlicht op de korte Noorderweg is dit jaar het thema: eetbare en geneeskrachtige inheemse “onkruiden”.

Oke, terug naar de zaaimix die ik weg ga geven, op dit moment heb ik dus een bijna goede inheemse mix klaar staan, de kanttekeningen die hierbij horen heb ik jullie gegeven. Ik wilde deze mix uit gaan delen op 3 april tussen 11:00 en 13:00 op de korte Noorderweg 36. Ik zal dit einde van de week nog even middels een mailing bevestigen.

Graag dan RIVM adviezen in acht nemen, afstand houden en mondkapje dragen.

Om het zaad mee te nemen kun je het beste een schoon potje meenemen waar ik de mix voor jullie in kan doen. Als je me dan verteld hoeveel m2 je wilt beplanten wegen we af hoeveel je nodig hebt.

Samen kunnen we onze leefomgeving een stuk mooier maken.
informatie kunt u emailen naar bijenblij@noorderlicht.today
Dank en ik hoop samen met u binnenkort te mogen genieten van een bijenblije Gemeente Hilversum.


*Zaaigoed is alleen voor particulier terrein
**Zaaien binnenstedelijk altijd in overleg met de gemeente(buurten@hilversum.nl)
***Zaaien in buitenstedelijk gebied is niet toegestaan, dit ivm landschapsbeheer en behoud van inheemse plantensoorten.
****De mooiste manier om inheemse insecten(en dus ook de bij) te helpen is het laten staan van inheemse onkruiden.

Ik hoop samen met jullie hier een mooi project van te maken. Ik wordt vrolijk van jullie massale interesse in dit project en blij van alle input waar ik veel van geleerd heb(en nog veel meer van ga leren).

Allemaal fijne week gewenst en ik hoop jullie zaterdag 3 april op de korte Noorderweg te mogen ontmoeten.

Groet, Marcel Hammann